Oferta dla szkół i przedszkoli



Poznajemy smaki i zapachy w zdrowej kuchni

CENA: od 550 zł. za warsztat przy grupie 10 osób (cena może być wyższa, jest uzależniona od liczby uczestników, tematyki i czasu trwania zajęć)

Prowadzimy zajęcia kulinarne dla dzieci szkolnych i przedszkolnych w każdym wieku. Nasza kuchnia jest bezpieczna i wyposażona tak, aby mali kucharze czuli się w niej komfortowo. Zajęcia i stopień zaangażowania młodych kucharzy w prace kuchenne są zawsze dostosowane do wieku uczestników i do możliwości grupy.

W ramach czasu spędzonego na Ekofarmie dzieci zwiedzają także nasze minizoo i karmią zwierzęta. Jest to doskonała okazja, aby oswoić dzieci ze zwierzętami gospodarskimi, pokazać, co one jedzą oraz by wpajać szacunek do zwierząt od najmłodszych lat. Jest to także doskonałe uzupełnienie wiedzy o otaczającym nas świecie. Zwierzęta są zupełnie oswojone i przyzwyczajone do kontaktu z człowiekiem, w tym do głaskania.

Przykładowe tematy jakie mogą się pojawić podczas omawianych zajęć (po uzgodnieniu z nauczycielem):pory roku (sezonowość, wpływ przyrody na to, co jemy i czego potrzebujemy), tabliczka mnożenia, miary, wagi i objętości (czytanie przepisów, odważanie, odmierzanie), zwierzęta, warzywa i owoce na różnych kontynentach, wiano św. Kingi (zajęcia o soli), piramida żywieniowa, okdrycia goegraficzne i wiele innych. Poniżej podajemy przykładowe tematy/potrawy jakie można wykonać podczas zajęć:



Zapraszamy do Włoch

Słodko bez cukru

Kiszonki dla zdrowego brzuszka

Kolorowo makaronowo

Niezły Meksyk

Chleb nasz powszedni

Kasza królową kuchni


W jednych zajęciach może uczestniczyć maksymalnie 20 dzieci, ale równie chętnie pracujemy z mniejszymi grupami. Czas trwania poszczególnych zajęć od 2,5 godziny do 4 godzin (jest to uzależnione od wybranej tematyki). W przypadku większych grup również jesteśmy otwarci na współpracę - jesteśmy w stanie dostosować program spotkania tak, aby wszyscy w równym zakresie skorzystali z warsztatów kulinarnych.

Wybór tematyki zajęć jest praktycznie nieograniczony. Rozmawiamy o zdrowym żywieniu, sezonowości w kuchni, kuchniach świata, kulinarnych zwyczajach związanych m.in. z obchodzeniem różnych świąt czy rodzinnych uroczystości oraz o zasadach savoir-vivre’u. Menu możemy dostosować do tematów, o których w danym czasie uczą się dzieci. Chcemy zaszczepić w dzieciach od najmłodszych lat samodzielne wykonywanie posiłków, aby nie sięgały po gotowe i szybkie zamienniki, które są przesolone i przesłodzone, powodują tym samym szereg zaburzeń w funkcjonowaniu organizmów dzieci.

Szczególną wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety, dlatego dla wszystkich roczników prowadzimy dostosowane do wieku warsztaty na temat cukru w diecie dzieci.

Podczas zajęć gotujemy i sprzątamy kuchnię, a na koniec wspólnie siadamy do stołu. Dzieci uczą się samodzielności w kuchni, zapoznają z nowymi smakami i składnikami. Uczestnicy poznają smak poszczególnych składników, ich zapachy, dowiadują się skąd pochodzą przyprawy i jak je stosować. Podczas zajęć odbywają się także zabawy związane z rozpoznawaniem smaków, zapachów oraz właściwości poszczególnych składników.

DLACZEGO GOTOWANIE:



Współpraca


StajniaRybnica           Przystań Twórcza           Prywatne Muzeum Klocków Lego w Karpaczu           Muzeum Konsol i Gier Video w Karpaczu