Warsztaty kulinarne dla dzieci



Warsztaty kulinarne - są to warsztaty organizowane jednorazowo dla chętnych dzieci w każdym wieku - (gości indywidualnych). Temat spotkań podyktowany jest bieżącymi wydarzeniem jak np. nadchodzące święta, dzień wiosny czy dzień dziecka oraz sezonowościa w kuchni.

CENA: od 550 zł. za warsztat przy grupie 10 osób (cena może być wyższa, jest uzależniona od liczby uczestników, tematyki i czasu trwania zajęć). Poniżej znajduje się opis przykładowych warsztatów:



Gorące Włochy! Wakacje w kuchni.

Tłusty i słodki czwartek, ale bez cukru

Jesienne kiszonki

Wiosna, ach to Ty! Kolorowe makarony!

Niezły Meksyk

Chleb nasz powszedni

Kasza królową kuchni


Nasza kuchnia jest bezpieczna i wyposażona tak, aby młodzi kucharze czuli się w niej komfortowo. Zajęcia i stopień zaangażowania młodych kucharzy w prace kuchenne są zawsze dostosowane do wieku uczestników i do możliwości grupy.

W ramach czasu spędzonego na Ekofarmie uczestnicy zwiedzają także nasze minizoo i karmią zwierzęta. Jest to doskonała okazja, aby oswoić się ze zwierzętami gospodarskimi, pokazać, co one jedzą oraz by spędzić czas w relaksującym towarzystwie zwierząt. Jest to także doskonałe uzupełnienie wiedzy o otaczającym nas świecie. Zwierzęta są zupełnie oswojone i przyzwyczajone do kontaktu z człowiekiem, w tym do głaskania.

W jednych zajęciach może uczestniczyć maksymalnie 20 uczestnikówi. Czas trwania poszczególnych zajęć od 2,5 godziny do 4 godzin (jest to uzależnione od wybranej tematyki).

Wybór tematyki zajęć jest praktycznie nieograniczony. Rozmawiamy o zdrowym żywieniu, sezonowości w kuchni, kuchniach świata, kulinarnych zwyczajach związanych m.in. z obchodzeniem różnych świąt czy rodzinnych uroczystości oraz o zasadach savoir-vivre’u. Chcemy zaszczepić w dziaciach i młodzieży samodzielne wykonywanie posiłków, aby nie sięgali po gotowe i szybkie zamienniki, które są przesolone i przesłodzone, powodują tym samym pogorszenie stanu zdrowia w społeczeństwie.

Szczególną wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety, dlatego dla wszystkich roczników prowadzimy dostosowane do wieku warsztaty na temat cukru w diecie.

Podczas zajęć gotujemy i sprzątamy kuchnię, a na koniec wspólnie siadamy do stołu. Uczestnicy uczą się samodzielności w kuchni, zapoznają się z nowymi smakami i składnikami. Uczestnicy poznają smak poszczególnych składników, ich zapachy, dowiadują się skąd pochodzą przyprawy i jak je stosować.

DLACZEGO GOTOWANIE:



Współpraca


StajniaRybnica           Przystań Twórcza           Prywatne Muzeum Klocków Lego w Karpaczu           Muzeum Konsol i Gier Video w Karpaczu